Follo Mannsbunad

 


Hjem

Historikk

Kvinnebunaden

Herrebunaden

Godkjente produsenter

Komiteen

Stell og oppbevaring

Kontakt oss

 

 

 

 

 

Historikk

På initiativ fra Oddvar Bjerke ble det i 1979 satt i gang arbeid for å komme fram til en mannsbunad for Follo. En komitè samlet inn gamle plagg, dokumenter og billedmateriale fra Follo-området. Ut fra dette materialet ble Follo mannsbunad rekonstruert i årene 1986-90. Arbeidet ble gjort i samråd med Bunad- og folkedraktrådet.

I desember 1990 konkluderer rådet slik:

Den framlagde bunaden er i alle delar, så langt det er mogeleg, ein god kopi av dei draktplagga som ligg til grunn for rekonstruksjonen. Vyrkje, saum og utføring er av god handverkskvalitet.

Mannsbunaden bygger i hovedsak på "finklær" som har tilhørt bonden Ole Helgesen Gaavim (1774-1842) fra Kroer. Skjorten er kopiert etter en linskjorte fra Hokholt på Nesodden.

Antrekket er sterkt preget av tidens europeiske mote, senempire. Det er dessuten påvirket av lokale tradisjoner, til dels med bruk av hjemmeproduserte materialer.

Originalplaggene fra Gaavim og skjorten fra Hokholt på Nesodden, er gitt til Follo Museum og oppbevares der.

 
Trykk på bildene for større bilde (gjelder alle bildene på siden).

Bunadens deler

Frakken (kjolen) er figursydd i toskafts ullstoff eller klede.  Den har avskåret liv foran og langt ryggstykke som ender i to skjøter. Frakken er sømteknisk krevende.

Langbuksen har klaff i fronten og er sydd av sort klede. Den brede klaffen foran kneppes til linningen. Livvidden kan reguleres med en lærsnor i midtsplitten bak.

Broderte seler holder buksen på plass. Selene har korsstingsbroderi i ullgarn på stramei og er fòret med lin. Skinnstropper.

Vesten er dobbeltspent og har forstykker av flerfarget silke. En kan her velge mellom forskjellige silkestoffer. Vesten har årelin i ryggen og fòr av bomullssateng. Den er dobbeltspent med oppstående krave.

Skjorten er av hvit lin med høy krave og halssplitt. Den er uten broderi, men har håndsydde atterstingstikninger på hals og håndlinninger samt skulderstykkene. Skjorten har håndsydde trådknapper i håndlinningene. I halsen holdes den sammen med to tråd- eller sølvknapper. Splitten samles med en sølvsprette.

Strømpene strikkes av hvitt ull- eller bomullsgarn.

Bunadsko hører til antrekket.

Hatt. Høy sort hatt benyttes som hodeplagg.

Godkjente skreddere/bunadtilvirkere: (trykk tekst for mer info - pdf dokument)

Link til: Strømpemønster til Follo Mannsbunad.

 
Strømper          Halssplitt           Bunadsskjorte

 

 

 

Send e-post til Follobunaden med spørsmål om eller kommentarer til dette Web-området.
Copyright © Komitèen for Follo Kvinnebunaden